Експертът Робърт Кийосаки, предсказал колапса на американската Lehman Brothers през 2008 г.,

...
Експертът Робърт Кийосаки, предсказал колапса на американската Lehman Brothers през 2008 г.,
Коментари Харесай

На Уолстрийт потънаха 100 млрд. долара за 1 ден

Експертът Робърт Кийосаки, предсказал колапса на американската Lehman Brothers през 2008 година, прогнозира крах и за Credit Suisse

Над 100 милиарда $ са били заличени от цената на американските банки в това, което се разказва като “кървавата баня на Уолстрийт ”, провокирана от колапса на Silicon Valley Bank (SVB). Търговията с акции беше от време на време спирана в най-малко 20 районни банки в страната в понеделник, оповестиха западни издания. Сривът засегна и огромната четворка измежду финансовите институции в САЩ- цената на акциите на Citigroup падна със 7,45%, Wells Fargo потъна със 7,1%, а Bank of America загуби 5,8%, до момента в който JP Morgan 1,8%.

Сред най-засегнатите районни банки са First Republic, която изгуби от акциите си 62%, Western Alliance затвори в понеденик със загуба от 47 на 100, а цената на KeyCorp се намали с 21%. Всичко това се случи на фона на уверенията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че “американците могат да бъдат уверени, че банковата система е безвредна ”.

Волатилността докара до спекулации, че Федералният запас ще ограничи покачването на лихвените проценти, предопределени да укротят инфлацията.

“Мисля, че е значимо хората да схванат по какъв начин се случи тази евентуална банкова рецесия. Не е, тъй като няма задоволително банкови регулатори, както се пробва да каже Байдън. Това е

поради огромната инфлация и трилионите и трилиони долари заеми, 

които федералното държавно управление направи, което сложи нашата финансова система в огромна опасност и заплаха. Не можете просто да продължавате да вършиме това месец след месец, година след година, заемайки трилиони и трилиони долари ”, съобщи Стив Мур, някогашен консултант на Доналд Тръмп в Белия дом. Той добави, че американските управляващи към този момент са повишавали лихвените проценти неведнъж през 2022 година и са алармирали, че имат намерение да продължат да го вършат, с цел да охладят прегрятата стопанска система. Акциите на банките в Азия и Европа също се сринаха.

Властите започнаха ограничения за отбрана на потребителските депозити, откакто основаните в Съединени американски щати Silicon Valley Bank и Signature Bank банкрутираха. И за двете банки е известно, че работят с криптовалути. В тази връзка основаната от българи Nexo, която е разследвана у нас за пране на пари и машинация, разгласи, че не работи с двете банкрутирали банки в Съединени американски щати.

“Както постоянно, вашите активи са в сигурност и имате непрестанен достъп до средствата си, както и до цялата гама от артикули на Nexo, които да ви оказват помощ да се ориентирате в актуалната нестабилна среда ”, написаха от компанията в туитър.

Колапсът на SVB е най-големият банков банкрут след рецесията от 2008 година В неделя различен заемодател - нюйоркската Signature Bank, също банкрутира. Това шокира международните пазари и провокира суматоха измежду вложителите.

Експерти означават общото сред двете американски банки -

бизнес моделите им бяха твърде концентрирани в един бранш

и прекомерно изложени на активи, чиято стойност беше под натиска на възходящите лихвени проценти.

Джо Байдън даде обещание да направи “всичко належащо ”, с цел да отбрани банковата система. Но вложителите се притесняват, че други кредитори към момента могат да бъдат наранени от последствията.

Във вторник японският показател Topix Banks падна с над 7%, като това е най-лошият ден на борсата от повече от 3 година Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group, най-големия заемодател в страната по мярка на активите, се намалиха с 8,1% в средата на азиатската търговия.

В понеделник испанската банка Santander и немската Commerzbank означиха спад на цените на акциите си с повече от 10%. Много бизнеси бяха изправени пред вероятността да не могат да заплащат на личния състав и доставчиците, откакто средствата им бяха замразени.

Експертът Робърт Кийосаки, който предсказа колапса на американската банка Lehman Brothers през 2008 година и последвалата финансова рецесия, в този момент предизвестява, че Credit Suisse може също да банкрутира.

Кийосаки разяснява часове преди самата швейцарска финансова институция да признае, че има “материална уязвимост ”, защото разноските за обезпечаване на нейните облигации доближиха най-високото си равнище от основаването на банката през 1856 година

Швейцарската банка обаче изрично отхвърли изказванията, че е под опасност, като основният изпълнителен шеф Улрих Кьорнер съобщи: “Нашата кредитна експозиция към SVB не е основна ”. Други чиновници пък настояха, че седмата по величина капиталова банка в света със седалище в Цюрих се подчинява на по-високи регулации в Швейцария спрямо SVB и други американски финансови институции.

Банката беше принудена да отсрочи публикуването на годишния си доклад предходната седмица след запитвания в последния миг от страна на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC). Установените основни недостатъци са свързани с невъзможността да се открият и поддържат ефикасни оценки на счетоводния риск, обявиха от Credit Suisse.

Комисията за скъпи бумаги и тържища е открила тези пропуски, откакто в доклада за паричните потоци през 2019 и 2020 година са се появили неточности. 

Българска народна банка: Ситуацията сега е друга от 2008 година

Настоящата банкова рецесия в Съединените американски щати е друга от тази през 2008 година, разясниха от Българска народна банка. На първо място европейската банкова система не е експонирана към американския пазар и принадлежности по метода, по който това бе тогава.

Поради това преносът на отрицателно въздействие в Европейския съюз става не по линията на директна загуба на база вложения в американски бумаги, а главно посредством смяна в чувството за риск измежду вложителите в акции на европейски банки.

Второ, за разлика от миналата рецесия американските управляващи реагираха бързо и огромно, в следствие от което депозантите (в това число и негарантираните депозити) не поемат загуби.

Фалитът на американски банки няма да се отрази на банките в България, показват още от Българска народна банка. Както кредитните институции с локално акционерно присъединяване, по този начин и дъщерните банки на европейски банкови групи под контрол на ЕЦБ нямат директни експозиции към американски институции и принадлежности, повлияни от рецесията.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР